czwartek, 15 listopada 2018

Dieta na poprawę nastroju

Odżywianie to jeden z podstawowych procesów życiowych. Nic dziwnego, że to co, jak i kiedy jemy ma ogromy wpływ na kondycję naszego organizmu. Prawidłowa praca układu nerwowego jest zależna od dostarczenia wszystkich ważnych makro- i mikroelementów, a szczególnie tryptofanu (wykorzystywanego do produkcji serotoniny), witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz cynku, magnezu i selenu.
Wydaje się, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, czym się karmi. Jednak nie trudno wpaść w pułapkę „zdrowego” jedzenia, które zdrowe jest tylko z nazwy, a jego skład ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Zdrowa żywność to ta, która jest jak najbardziej naturalna, pochodzi ze sprawdzonych źródeł (z działki, ogródka babci lub od „chłopa” handlującego wprost z samochodu) i jest jak najmniej przetworzona. Optymalnym rozwiązaniem byłoby przygotowywanie posiłków jedynie z naturalnych składników i samodzielne wytwarzanie takich produktów jak makaron czy pieczywo, co niestety jest dosyć czasochłonne.
Chciałabym się podzielić z Wami moimi sprawdzonymi przepisami na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Uważam, że przedstawione tutaj potrawy są nie tylko zdrowe i pełnowartościowe, ale również smaczne.
Śniadanie
Pomidor z pastą z awokado
Przygotowanie (2 porcje) :
Przekrój awokado na pół, wyjmij miąższ i rozgnieć go widelcem. Dołóż cztery łyżki jogurtu naturalnego. Posyp pieprzem, dodaj pół ząbka czosnku i przypraw suszonymi pomidorami. Całość wymieszaj na gładką masę. Przełóż na talerz. Pokrój pomidora w ćwiartki. Możesz jeszcze dołożyć liść sałaty.
Ta propozycja jest bogata w tryptofan, kwasy Omega-3 i Omega-6, potas, witaminy A, C i E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy
Obiad
Indyk z makaronem razowym i szpinakiem
Przygotowanie (2 porcje) :
Obierz i drobno pokrój cebulkę. Zeszklij ją na patelni na wodzie lub niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaj szpinak (świeży lub mrożony). Duś przez chwilę na małym ogniu. Dodaj pierś z indyka (ok. 250 g) pokrojoną w kostkę. W międzyczasie ugotuj makaron pełnoziarnisty (100 g). Przełóż makaron na talerz, dodaj indyka i szpinak. Całość można udekorować pomidorkami koktajlowymi i nasionami słonecznika.
Ten zestaw jest bogaty w białko, żelazo, wapń, magnez i potas, fosfor, cynk i błonnik; zawiera witaminy A, C, E i K oraz błonnik
Podwieczorek
Ciasto z fasoli
Składniki (10 porcji):
2 jajka, 3 łyżki cynamonu, banan, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki miodu, 2 łyżki proszku do pieczenia, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Białka ubij na pianę. W osobnej misce zblenduj fasolę z pokrojonym bananem. W trzecim naczyniu utrzyj żółtka z miodem, dodaj kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jogurt, fasolę z bananem i słonecznik. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Ciasto przelejć do foremki. Piecz 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu całość udekoruj wiórkami kokosowymi.
Ten podwieczorek jest bogaty w białko, witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, magnez i błonnik oraz witaminy A, D i K.
Kolacja
Bułka pełnoziarnista z twarożkiem.
Przygotowanie (2 porcje):
Przygotuj 100 gramów półtłustego twarożku, dwie łyżki jogurtu naturalnego, garść pokrojonych koperku i pietruszki i 3 starte rzodkiewki. Całość wymieszaj, dodaj pieprz. Bułkę przekrój na pół i posmaruj twarożkiem.
Taka kolacja jest źródłem węglowodanów (umożliwiających regenerację organizmu), białka, witamin z grupy B, tryptofanu, cynku i selenu.

Trudno mówić o diecie antydepresyjnej, ale zapewniam, że podane propozycje mogą poprawić nastrój. Zwłaszcza jeśli zjemy w dobrym towarzystwie. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie dieta jest fajna i moim zdaniem warto jest ją stosować regularnie. Ja właśnie rozpoczynam swoją przygodę z cateringiem i jestem zdania, że warto jest zmienić coś w swoim życiu. Zresztą po przeczytaniu https://www.zdronet.pl/catering-dietetyczny-z-mozliwoscia-wyboru-posilku-%E2%80%93-3-najwieksze-zalety,2760,news.html wiem również że można w niektórych cateringach zmieniać posiłki.

    OdpowiedzUsuń

Zmiany, zmiany, zmiany!

 Ponad dwa lata temu, kiedy zaczynałam prowadzić tego bloga nie miałam żadnego pojęcia o stronach internetowych. Wybrałam jedyne narzędzie, ...